Brädspel där du spelar om pengar

Det finns mängder med bräd- och sällskapsspel som handlar om pengar. De flesta innehåller en spelplan, någon typ av tärning samt låtsaspengar. Om du vill satsa riktiga pengar kan du och dina motspelare bara byta ut leksakssedlarna mot riktiga. Ett exempel på spel med pengar är ”Löning” som passar från åtta år och för två till sex spelare. Har du kvar mest pengar i slutet av spelet har du vunnit men vägen dit kan vara snårig. Du måste nämligen precis som i det verkliga livet klara dig på din lön och betala lån, ge pengar till välgörenhet och köpa mat.

Ett av världens mest kända brädspel

Ett brädspel som naturligtvis måste nämnas är det omtyckta Monopol. Du och dina medspelare hoppar runt med era spelpjäser i en stad, exempelvis Stockholm, där ni hamnar på olika gator. Om din pjäs hamnar först på en gata, som Folkungagatan, har du möjlighet att köpa den gatan. Gör du det och en annan spelare sedan hamnar på din gata, kommer denne att få betala hyra. Bygger du sedan hotell på dina gator blir det dyrare att hamna på dem. Ska ni spela Monopol från början till slut får ni avsätta flera timmar men många sätter en tidsgräns. Den som har äger mest efter exempelvis en timme vinner.

Lyckans Las Vegas

Las Vegas är neonskyltarnas och spelets stad men det är också namnet på ett brädspel. Det är skapat för två till fem spelare och det är från minst åtta år. I detta spel vandrar du runt mellan sex av de största casinona i staden samtidigt som du provar lyckan vid spelborden. Du vinner genom att kasta tärningar och får de belopp som dessa visar, men även genom att gissa dina motspelares drag. Turen kan snabbt vända och den som vunnit mest kan på ett ögonblick ligga risigt till. Spelet har fått ta emot flera priser och år 2013 utsågs ”Las Vegas” till årets spel.